Kakao w proszku jest niezwykle popularnym produktem, pozyskiwanym z ziaren kakaowca. Stanowi świetny składnik w przemyśle spożywczym i jest jednym z ulubionych napojów Polaków! Jakie znaczenie ma kakao w gospodarce globalnej? Przed jakimi wyzwaniami staje rynek kakao w proszku?
Znaczenie kakao w proszku w globalnej gospodarce
Kakao w proszku jest cenione na całym świecie głównie ze względu na bogactwo minerałów (potas, fosfor, magnez, żelazo, cynk, wapń) i wysoką zawartość tłuszczu oraz białek. W jego składzie znajduje się teobromina i kofeina, czyli alkaloidy o działaniu regenerującym i pobudzającym! Stanowi bogate źródło antyoksydantów, zapobiegając stresowi oksydacyjnemu i zwalczając wolne rodniki. Nie zapominajmy także o obecności witamin z grupy E, B i niacyny. Ten produkt możemy z łatwością znaleźć na stronie http://foodcom.pl/products/kakao-w-proszku/.
Warto zauważyć, że związki znajdujące się w kakao są aktywowane podczas ogrzewania nasion i mają ogromny wpływ za charakterystyczny aromat napoju. Higroskopijność produktu sprawia, że uzyskujemy odpowiednią jakość i konsystencję wyrobów. Wraz z wodorowęglanem sodu kakao wykazuje działanie spulchniające – soda o odczynie alkalicznym do spulchnienia potrzebuje środka kwasowego (czyli kakao). Kakao w proszku ma wpływ głównie na sektor spożywczy, farmaceutyczny i kosmetyczny!
Główne rynki kakao w proszku
Odpowiednia produkcja kakao pozwala uzyskać produkt o wyjątkowych właściwościach, cudownym smaku i aromacie. Główne rynki kakao w proszku to Wybrzeże Kości Słoniowej, Ghana, Brazylia, Ekwador i Indonezja. Co istotne, wspomniane kraje Afryki Zachodniej odpowiadają za około 70% produkcji kakao na całym świecie. W tych miejscach tworzone są produkty rozpowszechnione na inne rynki, odznaczające się bardzo dobrą jakością i niezawodnością.
Trendy i wyzwania w handlu kakao w proszku
Jak wygląda rynek kakao w 2024 roku? Przede wszystkim mamy do czynienia z wysokimi cenami. Wynikają one głównie ze znacznych zakłóceń w łańcuchu dostaw, zwiększonego popytu, czy też z niekorzystnych warunków pogodowych. Popy na kakao w proszku jest także napędzany przez większą popularność produktów ekologicznych z segmentu premium. Przed jakimi wyzwaniami staje rynek kakao w proszku?
W tym wypadku producenci borykają się ze zmianami klimatycznymi (ekstremalne warunki pogodowe przekładają się na plony kakao), zmiennością cen (konieczne jest dopasowanie strategii rynkowych do zachowań konsumentów) i problemami produkcyjnymi (plony mogą spadać przed choroby, starzejące się plantacje i wyzwania logistyczne).
Przyszłość rynku kakao
Nie jest tajemnicą, że rynek kakao cały czas wzrasta. Zapotrzebowanie na ten surowiec rośnie o około 3 procent w każdym roku. Uprawa kakao w wielu krajach afrykańskich jest podstawą gospodarki. Wskutek zmian pogodowych i epidemiologicznych produkcja kakao niestety spadła, co oznacza większe ceny na rynkach europejskich.
Wszystko to oznacza, że przyszłość rynku kakao pozostaje dosyć niepewna. Jednak faktem jest, że to produkt potrzebny i doceniany na światowych rynkach.